Slovenia: Mellom Kroatia, Italia, Østerrike og Ungarn ligger en av Europas skjulte kulinariske skatter – Slovenia. For mens andre europeiske land som Italia, Frankrike og Spania både er svært populære reisemål og kjøkken for nordmenn, er det en annen historie med Slovenia, med kulinariske tradisjoner som for mange er fullstendig ukjente. I de siste årene har landets matscene vokst, og både matglade reisende og Michelin har begynt å få øynene opp for landets råvarer, kulinariske håndverk og kreative kjøkkenkunst.
Slovenia er delt opp i 24 såkalte gastronomiske regioner, og mer enn 400 retter har sine røtter her. Langs kysten er der middelhavsstemning med fersk fisk, olivenolje og aromatiske krydderurter. I Karst-området får man kraftige smaker fra lufttørket skinke og den lokale rødvinen teran, mens Pannonia mot øst byr på honning, frukt og myke oster.
Det slovenske kjøkkenet er generelt allsidig, men basert på lokale råvarer, uavhengig av om det er smakfulle supper og salater eller rustikke gryteretter som jota og ričet. Faktisk er flere av landets retter offisielt beskyttet, både rettenes autentiske oppskrifter og opprinnelser bevares.
Når man reiser i Slovenia, bør man prøve de lokale spesialitetene f.eks. prekmurska gibanica (en lagdelt kake med valmuefrø, valnøtter, eple og hytteost), idrijski žlikrofi (dumplings fylt med potet og urter), kraški pršut (lufttørket skinke) og belokranjska pogača (Slovenias mest berømte flatbrød drysset med salt og spisskummen). Man kan også delta på matlagingskurs for å lage rettene selv.
Les mer om Slovenias kjøkken her
Slovenias flytende gull
Slovenia er også et paradis for vinelskere. Midt i Europas vinbelte finner man de tre slovenske vinregionene Primorska, Podravje og Posavje, som alle produserer viner med flere internasjonale anerkjennelser.
I Primorska sørger det milde middelhavsklimaet for optimale vilkår for kraftige rødviner, elegante hvitviner og de stadig mer populære oransjevinene. Her kan man blant annet smake rebula i Brdas solrike åser eller følge vinruter gjennom Vipava, Karst og Istrien.
Podravje er kjent for sine hvite og musserende viner, der lokale druesorter som furmint og ranina står side om side med klassikere som sauvignon, riesling, chardonnay, pinot noir og blaufränkisch.
Og i Posavje finner man Slovenias mest kjente vin, cviček, som typisk serveres i sjarmerende vinstuer (kjent som zidanice) eller i de spesielle underjordiske repnice-kjellerne. I alt dyrkes det hele 52 druesorter i Slovenia.
Les mer om slovenske viner her.
Michelin-restauranter tiltrekker gjester fra hele verden
Mens det slovenske kjøkken ofte fokuserer på tradisjonelle retter, er matscenen i Slovenia også fylt med innovative krefter. Siden Michelinguiden kom til landet i 2020, har Slovenias kulinariske omdømme vokst raskt. I dag har ni restauranter stjerner – én med tre stjerner, én med to og de resterende syv med én stjerne. Flere spisesteder er dessuten hedret med Green Stars. I alt er 72 restauranter nevnt i 2025-guiden, noe som er ni flere enn året før.
Blant de mest kjente Michelin-kokkene er Ana Roš, som for alvor satt Slovenia på det gastronomiske verdenskartet med sin trestjerners Hiša Franko i Soča-dalen. Ved slutten av fjoråret brakte stjernekokken de slovenske smakene til København, der hun med stor suksess lagde en popup-restaurant i Det Japanske Tårn i Tivoli.
Også Gault et Millau fremhever Slovenia som en av Europas ledende gastronomiske destinasjoner, hvor gourmet går hånd i hånd med regionale spesialiteter.
Bærekraft er nøkkelordet
Slovenia er virkelig opptatt av å ta vare i naturen! I 2016 ble de det første landet i verden som fikk en spesiell «grønn» pris for bærekraftig turisme. Men de startet allerede å jobbe med dette i 2014. I 2021 ble Slovenia til og med det første landet – ikke bare region – utnevnt til European Region of Gastronomy.