Vil du oppleve en av verdens mest unike saltproduksjoner, elsket og brukt av noen av verdens mest kresne kokker?
Det finner du på Maltas sjarmerende søsterøy, Gozo som ligger kun en 20-minutters fergetur unna.
Å se hvordan salt på gamlemåten blir laget på Gozo, er en opplevelse du ikke må gå glipp av under ditt besøk til Malta. Her har saltutvinning vært en stolt tradisjon i over 150 år, og øya er det eneste stedet i hele Middelhavet hvor man fortsatt benytter denne gamle, håndverksmessige metoden.
Salt som verdifull handelsvare
Salt var lenge så verdifullt at det ble brukt som byttemiddel og betalingsmiddel i flere samfunn. Selve ordet “salary” (lønn) stammer fra den romerske praksisen med å betale soldater i salt, kalt “salarium».
Et gigantisk, kilometerlangt lappeteppe av kalksteinskar, kalt saltpanner, breier seg langs kysten som er et vakkert og fascinerende syn. Når solen steker, fordamper vannet fra saltpannene, og det konsentrerte saltvannet krystalliseres til ren magi.
Etter 5–7 dager med sol og vind, høstes saltet for hånd, og prosessen starter på nytt. Denne håndarbeidstradisjonen føres videre av generasjoner av hardtarbeidende goziere, med innhøstingstidspunkt i september da saltet er på sitt mest intense.
Er du morgenfugl? Da kan du få med deg denne prosessen helt fra start, samtidig som du nyter den autentiske, vennlige atmosfæren på øya. I Malta snakker snakker de fleste engelsk, så kommunikasjonen går lekende lett. Saltet som høstes pakkes omhyggelig i sekker og lagres i naturlige kalksteinshuler tvers over veien fra saltpannene, før det bearbeides og sendes videre til både gourmetrestauranter, suvenirbutikker og eksportmarkedet verden rundt.
Men salt er så mye mer enn bare smak. Det er et naturlig konserveringsmiddel, som gjør at brødet hever seg perfekt, og er til og med en viktig ingrediens i fløteis!
Proffe kokker foretrekker havsalt fra Gozo nettopp fordi det er så rent, rikt på naturlige mineraler som kalium, magnesium og jod – og ikke minst fordi smaken løfter rettene til et helt nytt nivå. Vanlig bordsalt, derimot, er raffinert gjennom kjemiske prosesser som fjerner disse verdifulle mineralene og tilsetter klumpforebyggende midler. Dette kan over tid belaste nyrer, blodtrykk og hjerte. Med saltet fra Gozo får du altså ikke bare smaken av havet, men også historien og tradisjonen som ligger bak – en ekte smak av Middelhavet!